De Alblasserwaardse hooiwagen Type 1808
Bouwjaar: geassembleerd in 2005-2010 van oude, zeer oude- en nieuwe onderdelen als basis uit de Alblasserwaard. Wagenmaker achterschamel: W.Bos uit Hardinxveld.
Driekwart van achter geeft de mooiste hooiwagen foto's
Initialen van de opdrachtgever/maker: J.V.A.C.Z. in het achterschamel. Hollandse leeuw met 7 pijlen (provinciën) en een tweesnijdend zwaard. Het wapen van Asperen als ornament op het achterkrat. Het geschilderde tafereel is een kopie van een verloren gegaan krat van 10 mei 1940 uit Dubbeldam (bombardement). Volgens een Dordtse schoolmeester zag het er zo ongeveer uit. De spreuk klopt in ieder geval. Daar stond het jaartal 1741 onder en in het oosten van de Alblasserwaard is daar in die tijd een watersnood geweest, heel apart! En in 1808 ook weeer in de Alblasserwaard.
Fraaie krullen trekkerij en een heldere tekst!
Engeltje, heel oud smeedwerk aan de remkettingbout 18e eeuws.
Prachtig verfijnde eenhoorn, fraai verguld zijn de moeren die in bloemvorm zijn gevijld. met afgebiesde lipbanden.
De wielen, met fijne dommen zijn gerestaureerd en oorspronkelijk van rond 1850. De paneelbeschilderingen zijn van Kees van Kooten en geven een geromantiseerde voorstelling van onze boerenachtergrond in de Alblasserwaard en omgeving.
Vetpotje, oude stallamp, een springend hondje in het voorschamel, technisch goed en soepel rijdbaar.
Detailfoto: Wat een pracht en praal (en overdaad), twee springende paardjes in een weiland omgeven door water, en twee vogelkoppen aan de grepen van de kist.
De opstapbeugels met bloem zijn nog gemaakt door Krijn van Zee, de dorpssmid bij Jan van Peet in de buurt. De vergulde drakenkoppen op de steekleren zijn nagemaakt naar 18e eeuws model, uit de Alblasserwaard. Mooie hoge wielen van rond 1,50 meter.
Toebehoren
Lamoen
Lange boom
Kromme dissel met tweepaards zweng en koperen knop
Twee vrouwen- of bruidsbanken