de Zoelense wagen
Dit is de Betuwsche Zoelense wagen uit de Tielerwaard. Deze wagen is van het bouwjaar 1868. De opdrachtgever is niet bekend maar de wagemaker was Van Wiggen uit Zoelen.

Deze wagen heeft ijzeren assen. De 6 vlam of schamelbanden houden de as op zijn plek. Het achterschamel heet een Lodewijk de 16e vaas, verguld en polychroom schilderwerk op het lofwerk. Dit aparte achterkrat is een kopie maar hoort wel in de streek, gezien het snijwerk. Het achterkrat is bijzonder van vorm. De zijstijlen zijn slingerend en is beschilderd en gerestaureerd door de eigenaar Jan van Asperen. Rembrandt van Rijn heeft het orgineel geschilderd en die heeft het op zijn beurt weer gepikt van zijn leermeester.

Dit behoeft geen commentaaar! Minder uitbundig dan de Alblasserwaardse wagens maar wat een harmonie en kracht. De achterwielen zijn 1,49 meter en de voorwielen 1,19 meter.

Een passende spreuk, nog met oude buikplank. De stervorm van de 6 nagels en 2 trekstangen zijn weer anders dan uit de Alblasserwaard of Bommelerwaard

Heel verfijnde steekleren, laat Roccoco gestoken. De rode kleur aan de binnenkant van het achterkrat is ossenbloed.

Zwaar uitgevoerd zeepaard die zelfs hoeven in het goud heeft. Hoe verder naar het oosten van het land, hoe eenvoudiger de zeepaarden waren., maar wel vaak een schitterend mooie lijn.

De zijboord of leren zijn plusminus 3 meter lang. Het achterkrat kan men vieren voor een behoorlijke verlenging van de laadvloer. Het is een degelijke wagen met ijzeren assen.

Na een jaar tobben is de kap weer gerealiseerd van de Zoelense wagen. . . .
Deze wagen was oorspronkelijk uitgevoerd met een huif, getuige de oude krammen. Meestal was de huif van linnen of katoen gemaakt. Er is geen voorbeeld meer in de rivierenstreek van een huifwagen. In Twente waren die veel gebruikelijker. Maar van oude prenten en gravures als oorbeeld zijn we er toch prima in geslaagd om weer een huif op de oude manier te maken. Hij kan naar gelang het weer op verschillende manieren worden gereden. De vouwen van het oprollen op de foto trekken er na een dag weer uit zodat de zaak weer strak staat. De fraaie huif is gemaakt door zeilmaker Jan Bieren met als voorbeeld een oude linnen huif uit Twente van Gerard Engbers.
Toebehoren voor de Zoelense wagen
- 2 vrouwen- of bruidsbanken
- 1 zitplank
- Ruggebord
- Lamoen
- Lange boom en zwengen
- Kromme dissel met koperen knop en zweng
- Laag achterkrat