Koning op Alblasserwaardse wagen

 

De nettenwagen van Jan van Asperen en de paarden van Wil Verdoorn en haar neef Arné Verdoorn als koetsier zijn op zaterdag 30 november te zien op televisie tijdens de officiële viering van 200 jaar Koninkrijk.

In Scheveningen wordt die ochtend de historische landing van Prins Willem Frederik, op 30 november 1813, nagespeeld door enkele honderden acteurs en figuranten. In deze grote groep spelen enkele Alblasserdammers een grote rol. Arné Verdoorn bestuurt de historische wagen, die voor deze gelegenheid een stukje de zee in zal rijden. Hij wordt daarin begeleid door Wout en Wil Verdoorn, zijn vriendin Marieke van der Plaat en hun chauffeur Gerard Schild, allen van Verdoorn Gelegenheidskoetsen uit Alblasserdam. Prins Willem Frederik werd 200 jaar geleden met een zogenaamde nettenwagen aan land gebracht. Hij werd overgevaren vanuit Engeland, nadat hij de boodschap had ontvangen dat de Fransen verjaagd waren.
Op zaterdag 30 november 2013 wordt de rol van Willem 1 gespeeld door acteur Huub Stapel. Hij stapt om ongeveer 11.00 uur over vanaf een historisch zeilschip naar een roeiboot, en dan vervolgens op de nettenwagen. Daarna rijdt Arné hem over het strand naar de pastorie aan de Keizerstraat, waar 200 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden officieel begon. Het strand en andere delen van Scheveningen worden voor die gelegenheid zoveel mogelijk teruggebracht naar hoe het er toen uitzag.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wonen deze Scheveningse traditie bij, die eens in de 25 jaar gehouden wordt, maar ditmaal een extra bijzondere uitvoering zal kennen. 
Ook de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marechaussee vieren dat ze 200 jaar koninklijk zijn. De Marine geeft een eigen show, met een grote vlootschouw en een amfibische landing. De vloot is na afloop van de landing in de Scheveningse haven te bewonderen.
Het is heel speciaal voor de Alblasserdammers om bij deze viering aanwezig te zijn, en zo’n grote rol te spelen. De eerste contacten werden gelegd via het Museum van Scheveningen, die de laatste bruikbare nettenwagen in bezit heeft. “Maar die wilden ze niet gebruiken voor de scène in zee, omdat die wagen daar niet meer tegen zou kunnen”, vertelt Jan van Asperen. De stoere boerenwagen die hij zelf in bezit heeft, lijkt veel op de nettenwagens die vroeger gebruikt werden om de netten vanuit zee mee binnen te halen. De wagen werd opgeknapt en versterkt door Wout en Arné Verdoorn en verfraaid door Jan van Asperen en zal op zaterdag 30 november bestuurd worden door Arné Verdoorn. Hij heeft inmiddels al enkele malen geoefend met twee Groninger paarden uit de eigen stal van Verdoorn Gelegenheidskoetsen.
“Het was koud!”, vertelt Arné met een vertrokken gezicht. “We hadden hoge golven met grote schuimkoppen tijdens één van de oefendagen. Na lang oefenen gaan de paarden tot hun buiken in het water en doen ze het heel braaf. We zijn blij met dit resultaat” “Het is heel belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is tussen ons en de paarden”, weet Arné Verdoorn. “Die zijn helemaal gewend aan ons en luisteren goed naar onze stem om te weten wat ze moeten doen.” Ook de begeleiding aan de zijkant van de wagen door Wout en Wil en zijn vriendin Marieke zijn belangrijk voor de paarden. “Voor ons is dit een bijzondere gebeurtenis. Verdoorn Gelegenheidskoetsen heeft veel rondritten in en om Alblasserdam en ook Trouwpartijen en dergelijke door heel Nederland, maar dit is wel een heel bijzondere opdracht met de leden van het Koninklijk Huis erbij!”

Het programma over de viering van 200 jaar Koninkrijk op zaterdag 30 november werd van 11.30 tot 12.45 uur live uitgezonden door de NOS op Nederland 1. In de middag was er een officiële bijeenkomst in de Ridderzaal met onder meer muziek en voordrachten. De dag werd afgesloten met een feestelijk programma, waarbij het jaarlijkse Koninkrijksconcert samenviel met een artiestengala in het Circustheater.

 

Scroll naar boven