De Tulpenwagen
De Tulpenwagen is van het bouwjaar 1852. De opdrachtgever was G.D.J. (G. de Jong) uit Tienhoven aan de Lek en de wagenmaker was A. van Peet uit Meerkerk.
Zo maakt je de mooiste foto's van een boerenwagen. De wielen hebben de afmeting van 1,50 meter achter en 1,18 meter voor. Ruim 85 bloemen zijn met de hand uitgestoken en beschilderd. Deze wagen heeft houten assen. Het is een degelijk, goed rijdbare wagen zoals al mijn wagens.
De beschildering laat een echt Alblasserwaards tafereel zien. De boer rookt rustig zijn pijp en de meid boent de melkboel. Het is de oudste wagen uit de collectie en staat hoog op de poten.
Waar je kijkt zie je de schoonheid en het combineert wonderlijk goed.
Vooraanzicht van de Tulpenwagen. Prachtig fijn zwaantje in het voorschamel. Op de zittekist het zo bekende Alblasserwaardse motief, een dravend ongemend paard. Goed te zien links en rechts de gesmeede en uitgevijlde klavertje 4, typisch voor deze regio. Ook het schuinstaande het met 2 appelbomen is fijntjes uitgestoken. Wat zijn deze wagens toch verschrikkelijk mooi!
Zonder steekleren en banken is het een 'gewone' bedrijfswagen, fabelachtig mooi, met houten assen..
Fraai gestoken zeepaard genaamd "Kortwagen" Het krankstel heeft een dubbel draaipunt bij een boerenwagen waardoor de achterwielen tegenovergesteld draaien wat hier goed te zien is.
Oud smeedwerk wat voorstelt en Kozak op een paard (overblijfsel uit de Napoleon tijd). De kozakken hebben in1813 de Alblasserwaard bezocht.
Toebehoren
2 Enkelpaards zwengen aan de varkensstaarten
Kromme dissel met veel koperwerk en zweng
1 vrouwen of bruidsbank en 1 zitplank
Laag achterkrat
Lange boom
Lamoen
Ruggebord
Voorheen van de familie Smit van Alblasserdam (scheepsbouwers).