Varia Boerenwagens
Hier vindt u alles wat niet in andere onderwerpen van de Boerenwagens is in te delen. De foto’s kunt u groter maken door op de foto van uw keuze te klikken.
Zeldzame schuitje Phaeton , van de ambachtsheer A. Rijkee van Alblasserdam. Het is niet voor te stellen maar 150 jaar geleden reed deze wagen hier ook al rond. Hier met een tweespan voor het ambachts heerlijkheidshuis in 2012. Links nog een gedeelte van het oude koetshuis.
Bies- en verguldwerk voor een sjees , het brede geel is de ondergrond voor het bladgoud.
Mijn vader Cornelis van Asperen, overleden in 2009. Deze foto is genomen op de Oost-Kinderdijk te Alblasserdam in 1967 voor het 'Huis te Kinderdijk' met de oude bonte Gelderse merrie Frouke.
Ringsteken met koninginnedag 2012 - Jan van Asperen is eigenaar van het schuitje Phaeton. Naast Jan van Asperen zit Wilma, zijn vrouw en achterin zit wethouder Ad Cardon met eega. Een mooie traditie met veel publiek in de vertrouwde Kerkstraat van Alblasserdam. De oude Groninger Fertuun doet zijn best, prachtig! Bij het paard hangt nog een heel oude oranje kwast om de nek met rood, wit en blauw koord.
Schitterende achterzijde van een krompanelen sjees met goud- en bieswerk.
Dezelfde sjees, maar dan het achterpaneel.
Zo hoort een wagen te lopen, op de vijf centimeter zo'n 1,5 centimeter loopvlak, = Latijnse boerenwagen.
Prachtig detail paneel beschildering van een boerenwagen, de kinderdijkse molens.
Uitspannen na een ritje met de Delftse tilbrie, geërfd van mijn oom Gert. J. van Asperen in 2010.
Het sierlijke wiel van een sjees, alles komt in het goud.
Rechter zijleer, waarop afgebeeld, met enige fantasie de familiegeschiedenis in de west-Alblasserwaard.
Mei 2009
De overtreffende trap! 29 kinderen op de foto op de boerenwagen met juffrouw Wilma (Asperen).
Mei 2009
De overtreffende trap! 29 kinderen op de foto op de boerenwagen met juffrouw Wilma (van Asperen- van Hofwegen).
Zomer 2003
Gezellig allemaal in de Boerenwagen. Familie De Vaal uit Nieuw-Lekkerland. De wagen is afkomstig uit Molenaarsgraaf bouwjaar rond 1920 laat type. Opvallend hoeveel mensen er in een boerenwagen passen.
Leuke tegel boerenwagen vroeg 18e eeuws. Rechtervoet op de kromme dissel en met de linkervoet werd geremd. Goed zichtbaar zijn ook de schellen aan het krankwerk. Op onverharde wegen kwamen de klanken je tegemoed.
Een klein prentje uit begin 1600, uit de tijd van de reformatie. Hier worden een 16-tal predikanten afgevoerd in wagens vanuit Dordrecht. Met- en zonder huif. De prent is te klein voor details maar we zien 3 open wagens en 2 huifwagens met oprolbare zijdelen. Voor de tweede wagen, de vierde- en de vijfde wagen zijn er drie paarden gespannen. Heel bijzonder, dit moet nog eens uitgezocht worden!
Krijn van Zee Nieuwland in zijn smederij/werkplaats te Meerkerk. De laatste boerenwagensmid, die nog alles weet over boerenwagen smeedwerk. Een man met passie voor zijn vak, geweldig!
Jan van Asperen aan de teugels met Adrie Stam uit 's-Gravendeel met Fortuin, een 12-jarige Gronings paard. Bouwjaar van de boerenwagen is 1974 en gemaakt door Jan van Peet en was in het bezit van G.J. Verhoeven. Zomer 2008. Het was een mooie rit van ±35 km in de omgeving van Oostvoorne. De wagen heeft houten assen en rijd heel stevig. Het blijft een spectaculair gebeuren, het rijden met de oud Hollandse boerenwagens en ze rijden superlicht. Niet voor te stellen bij een wagen van bijna 500 kg. Jan van Asperen.
In februari 2008 een zeepaard vergulden met dubbel torengoud extra dik opgebracht of met platina! De dikste kwaliteit!
Hier is de voorplank klaar, geschilderd en verguld (gouden horens). Meestal stond hier het omgewend dravend paard afgebeeld, een blikvanger van jewelste.
Nieuwe voorplank zittekist, met oud motief voor een sierlijke boerenwagen uit 1871, met unieke afbeelding van een koe.